Évjárat 2015

2015


Forróság, égszakadás, még több munka, kísérlet, meglepetés, újrakezdés... Ezek a szavak jutnak az eszembe, ha visszagondolok az idei évre. A sűrű ködös napok homályában a tőkék mély álomba zuhantak. A csendben újra van egy lélegzetvételnyi idő számot vetni az évjárat felett.

Szilveszter környékén a tél néhány napra igen keményre fordul, a -15 C alatti zord hideg azonban csak pár napig tartott. A kártevők megtizedelése szempontjából azért mindenképpen jobb telünk volt, mint az előző. Meglepően sokszor havazik is, ami a korábbi éveket nem jellemezte.

Március 10-én borulnak virágba első mandulafáink, ezekben a napokban végzünk a metszéssel is. Az április nyugodt és fagymentes, a rügyfakadás április 10-én kezdődik. A száraz, napos áprilisi időt követően májusban aranyat érő esős napok érkeznek a frissen telepített szőlő segítségére.

Június első napján fullasztó, trópusi párás hőség szakítja meg a kellemes időt. Kora reggel ömlik a víz a szőlő leveleiről, napközben 31-35 C köré emelkedik a hőmérséklet. Néhány nap múlva ez a kellemetlen nedvesség kezd megszűnni, augusztus elejéig tartó száraz és forró hetek köszöntenek ránk.

Júliusban több forrósághullám ér el bennünket, az aszály egyre inkább fokozódik. A májusi telepítésünket azokon a helyeken, ahol a talaj homokosabb, kevésbé képes megtartani a nedvességet, locsolni kezdjük. A szárazságnak persze előnye is van: a szőlő makkegészséges, keveset és csak kulcsfontosságú pillanatokban permetezünk, melyet július végén teljesen be is fejezünk. Augusztusban a szélsőségek tetőznek, egy felhőszakadás 100 mm feletti csapadékmennyiséget zúdít ránk. Ez ahogy jött, olyan gyorsan le is folyik a hegyről, hatalmas károkat okozva tör és zúz.

A folyamatos perzselő forróság a tőkéknek komoly megpróbáltatást jelent, az érés és a cukorgyűjtés a bogyókban ilyenkor leáll, közben a savak gyorsan fogynak. Szeptember közepe után, amikor az éjszakák már egy kicsit visszahűlnek, a szőlő is felfrissül és rohamléptekkel próbálja behozni lemaradását. Október első felében aztán egy esős hét keveri meg teljesen a kártyalapokat, a bogyók minősége romlik, zamatvilága hígul, savtartalmuk nagyot zuhan.

A szüreti időpont precíz behatárolása tehát ebben az évben sem volt egyszerű feladat, de számos felismeréssel, új gondolattal lettünk tapasztaltabbak. Minden év más és más, de talán néhány lépést újra tehettünk tőkéink és területeink teljes megismerése felé, melyek még sokat segíthetnek az elkövetkezendő években.

A 2015-ös boraink egy tétel kivételével mind kierjedtek már, szépen tisztulnak, különböző edényekben érlelődnek, bámulatosan színes egyéniségeket mutatnak. Minden alkalommal nagy izgalommal nyitom a pinceajtót. Nem éreztem még ilyen fókuszáltságot, letisztultságot, rétegzettséget éppen készülődő tételeinkben, mint most.

Egy érdekes gondolat, néha akaratlanul is eszembe jut: mintha nem csak mi közelednénk szőlőink megismerése felé. Önszántából a szőlő is minden évben halk lépteket tesz felénk. Megköszönik a segítséget, az egész éves odafigyelést. Lassan kinyílnak, spontán meg-megmutatják valódi személyiségüket, szépségüket és mélységüket.

/ Bencze István /