Évjárat 2016

2016

Az idei szezont szeptember legvégén a legfelső rajnai rizling teraszunk szüretével zártuk. Még épp időben, a következő héttel beköszöntött az ősz esős és kiszámíthatatlan arca. Ráadásul a seregélyek sokszorozott csapattal lendültek támadásba, így a hegyen kint hagyott szőlők sorsa teljesen bizonytalanná fordult. Újra elképesztően nehéz évjáraton vagyunk túl! Így látva az egész évet, felmerült bennem: minden páros év ilyen lesz?

A január nagyjából még elég hideg, de a hónap végén már 15C-ban kezdünk metszeni. A február is enyhe, szokatlanul sok csapadékkal. A mandulafák a Szent György-hegy déli oldalán február 23-án bontják első szirmaikat, ez itt nagyon korainak számít. Az esők elállnak, a március rendkívül meleg és szeles, 2015-öt követően újabb évszázados hőmérsékletrekordunk van, a metszést pólóban fejezzük be!...


Chenin Blanc rügyfakadás után

Áprilisban is folytatódik a napos, langyos és szeles idő, mígnem az egyik reggelen az autók szélvédőjén kemény jégpáncélt fedezünk fel. A legalacsonyabban fekvő Pinot Noir ültetvénybe kihajtva most előszőr tapasztaltam fagykárt, az alsó 5 sort érintette, 3-4 tőkénként 1-2 hajtás fagyott meg. Akkor még nem gondoltam, hogy ez csak egy előszele volt egy sokkal nagyobb katasztrófának. Az április 26-án bekövetkezett légköri fagynak köszönhetően a Pinot Noir táblánk 70%-a fagyott meg. A -2-3 C fokos hideg a fentebb fekvő dűlőinkbe is betört, de jelentős kárt ott szerencsére nem okozott.

Bár az itt élő öregek szerint, amióta élnek, nem volt még ilyen fagy, komolyan elkezdünk valamilyen megoldáson gondolkodni, amivel legközelebb meg lehet védeni a rügyfakadás utáni, védtelen hajtásokat. A kíméletlen fagy Champagne-t, Burgundiát, Ausztriát és Svájcot sem kímélte. A svájci Gantenbien birtok egyik képe mutatja be igazán a küzdelmet, melyet égő fáklyával vívnak az Alpokból lezúduló hideg levegő ellen. Bennünket ez itt Magyarországon váratlanul és felkészületlenül ért. Lehet, hogy a jövőben, az egyre extrémebb időjárás miatt erre is fel kell készülnünk?


A tavaszi fagy elleni védekezés a Gantenbien birtokon

A katasztrófát követően a megfagyott hajtásokat minden érintett tőkéről eltávolítjuk, hogy a közelgő gombatámadásnak ne adjunk kényelmes táptalajt. Ez, ha valamennyit jelentett is, túl sokat már nem segített, az érintett ültetvényünk egész évre kiható sokkot kap. A tőkék néhány hét csend után vadul hajtani kezdenek, sajnos túlzottan vegetatív állapotba kerülnek. Május végén, június elején, amikor a peronoszpóra támadása indul, ezek a kései hajtások még túl zsengék ahhoz, hogy a szőlő valamennyire ellenállni tudjon. Ráadásul az időjárás szokatlanul hidegre és esősre fordul, gyakran 12 fok körül alakul a nappali hőmérséklet. Ez a virágzást is jelentősen zavarja, így a nőivarú Bakator tőkéinkről idén egy fürtöt sem szüretelünk. A peronoszpóra nem kíméli virágzás közben a Cabernet Sauvignon-t sem, így a megmaradt néhány fürtért gyakorlatilag már oda sem éri meg kimenni. 

Sajnos a helyzetet az sem javítja, hogy a Demeter átállásunkra hangolódva 2015 óta extrém alacsony réz permetezésével kísérletezünk, amely ebben az évben a Pinot ültetvényünkben nagyon kevésnek bizonyul. A sok áldozat ellenére rengeteg nagyon fontos ismerettel gazdagodunk dűlőink megismerésében, amely csak egy ilyen extrém évben, extrém növényvédelmi filozófia mellett válhat ilyen tisztán megfoghatóvá. Egyértelműen láthatóvá válik a dűlőink tehetsége közti jelentős különbség is: az extrém év ellenére, szigorúan korlátozott biodinamikus növényvédelem mellett is szép állapotú rajnai rizling és chenin blanc fürtöket szüretelünk.

A nyár csapadékos és trópusi. Idén a peronoszpóra az átlagosnál egy hónappal tovább, augusztus végéig tombol, a lisztharmat enyhe nyomaival csak futólag, néhol találkozunk. Júliusban kétszer jeget is kapunk, az első elenyésző, a második végzetes. A balatonfüredi, balatonszőlősi pusztításhoz képest nálunk azért marad lomb. A nyugat felől érkező szupercella 120 km/óra sebességgel zúdítja ránk a jégdarabokat, a szél irányával nagyobb szöget bezáró sorok nyugati oldalán a fürtöket erőteljesen megroncsolja, a leveleket szétszakítja, a vesszőkön golyózáporszerű roncsolások maradnak. Fegyelmezetten, megfeszített tempóban kezdjük a növényvédelmet.

Július végén az egészet megkoronázva a trópusi fülledtség hatására nagyobb részt mélyebben fekvő területeinken felüti fejét a fekete rothadás is. A betegség ellen jelenleg nincs organikus megoldás, kedvére tarolja le azt, amit akar.


A Rajnai rizlingünk 2016-ban

A szeptember első fele kellemetlenül meleg és száraz. A savtartalom elég magas értékről indul, a fenolos érettséget sok fajta esetében viszont meglepő módon igen hamar elérjük. A szüretet idén szeptember 7-én kezdjük a megmaradt Pinot Noir-ral, melyből idén rozé pezsgőalapbort készítünk. Az időjárás által terméskorlátozott szőlő igen koncentrált bort eredményezett, amely néhány hét alatt kierjedt, most amfórában érlelődik.

A fiatal Chenin Blanc ültetvény első szürete idén szeptember 14-re esett. Érezhető még, hogy nagyon fiatalok a tőkék, a forró ősz hatására napok alatt nagy esést tapasztalunk a savak mérése közben. Sajnos nagyon nagy forróságban sikerül csak behoznunk a pincébe, reméljük, nem lesz érezhető rajta. Jelenleg még mindig erjed, sok mindent nem tudunk róla mondani.

A Rajnai rizling négy sikeres szüret után igen biztató képet mutat, a 2015-ös tételekhez képest hűvösebb, fokuszáltabb, vibrálóbb savérzetű karaktert mutatnak, igen moderált, 12,2% alkohol mellett. Talán sikerül valamelyest még előrébb lépnünk a remek 15-ös évjárathoz képest? Nagyon bizakodóak vagyunk!

/ Bencze István /