Pinot Noir 2013

Az első Pinot Noir-unk, melyhez az alapanyagot október 1-én szüreteltük. 2013-ban október első két napján éjszaka fagypont közelébe süllyedt a hőmérséklet, több helyen alacsonyabban fekvő területeken komoly fagyokról is beszámoltak. A szüretre indulva kora reggel gyönyörű látvány fogadott minket: az ültetvényt alkotó két domb közötti völgyben a fürtökön és a leveleken dérkristályokat csillogtattak meg az első napsugarak. A szüret után egy szép, napsütéses október következett, a tőkék pedig még igen aktívak voltak. Ebben az évben a Pinot tőkék extrém mennyiségű második virágzásból származó apró fürtöt is hoztak, melyeket a fürt nélkül maradó tőkék elkezdtek kiemelt erővel beérlelni. Október végére a fürtök elérték a 21-es mustfokot, amely egy nagyon magas (12 g/L feletti) savtartalommal párosult. Úgy gondoltuk, hogy megér egy kísérletet, így október 30-án kiválogattuk a legszebb fürtöket. Az ebből készült bor hihetetlenül aromatikus és intenzív lett. Mintha egy kortyba sürítettünk volna egy egész palack Pinot Noir-t!

Az első szüretből származó bor, köszönhetően a spontán végbement almasavbomlásnak, kissé lágyabb karakterű lett, veszített korábbi lendületéből. Kísérletképpen elkezdtünk különböző arányú próbaházasításokat készíteni a két szüreti időpontból származó borokból. Az eredmény meglepett minket: pontosan olyan arányban működött a legjobban a házasítás, amilyen mennyiségünk volt a pincében! Mintha valaki így tervezte volna...

Kóstolás

Illatában valamint kóstolva mély, intenzív gyümölcsösség és fűszeresség fogad. Málna, érett meggy, melyeket elsősorban a fekete bors, zsálya, rozmaring és a kapor fűszerez meg.

Részletek

Szőlőfajta: 100% Pinot Noir
Alkohol: 13,5%
Titrálható savtartalom: 5,9 g/L
Cukormentes extrakt: 27,2 g/L
Maradékcukor: 1 g/L
pH: 3,77

Évjáratok