ÚT A SZŐLŐBE

Dűlőtúra, kóstoló és vacsora

Januárban is tervezünk egy borvacsorát a birtokunkon, melyen kísérletezős fogásaink mellett bemutatjuk néhány új tételünket is!

Ha az időjárás engedi, teszünk egy sétát dűlőinkben. Hallgatjuk a természetet, elmeséljük, hogy hogyan dolgozunk egész évben, hogyan készülnek boraink a szőlőben!

A séta után kóstolunk, borkészítésről, stílusokról, egyensúlyról és a dűlők személyiségéről beszélgetünk. A kóstolót egy háromfogásos vacsorával zárjuk, melyet a januári csendes és hideg időre hangoltunk.

2016

Az idei szezont szeptember legvégén a legfelső rajnai rizling teraszunk szüretével zártuk. Még épp időben, a következő héttel beköszöntött az ősz esős és kiszámíthatatlan arca. Ráadásul a seregélyek sokszorozott csapattal lendültek támadásba, így a hegyen kint hagyott szőlők sorsa teljesen bizonytalanná fordult. Újra elképesztően nehéz évjáraton vagyunk túl! Így látva az egész évet, felmerült bennem: minden páros év ilyen lesz?

A január nagyjából még elég hideg, de a hónap végén már 15C-ban kezdünk metszeni. A február is enyhe, szokatlanul sok csapadékkal. A mandulafák a Szent György-hegy déli oldalán február 23-án bontják első szirmaikat, ez itt nagyon korainak számít. Az esők elállnak, a március rendkívül meleg és szeles, 2015-öt követően újabb évszázados hőmérsékletrekordunk van, a metszést pólóban fejezzük be!...


Chenin Blanc rügyfakadás után

Áprilisban is folytatódik a napos, langyos és szeles idő, mígnem az egyik reggelen az autók szélvédőjén kemény jégpáncélt fedezünk fel. A legalacsonyabban fekvő Pinot Noir ültetvénybe kihajtva most előszőr tapasztaltam fagykárt, az alsó 5 sort érintette, 3-4 tőkénként 1-2 hajtás fagyott meg. Akkor még nem gondoltam, hogy ez csak egy előszele volt egy sokkal nagyobb katasztrófának. Az április 26-án bekövetkezett légköri fagynak köszönhetően a Pinot Noir táblánk 70%-a fagyott meg. A -2-3 C fokos hideg a fentebb fekvő dűlőinkbe is betört, de jelentős kárt ott szerencsére nem okozott.

Bár az itt élő öregek szerint, amióta élnek, nem volt még ilyen fagy, komolyan elkezdünk valamilyen megoldáson gondolkodni, amivel legközelebb meg lehet védeni a rügyfakadás utáni, védtelen hajtásokat. A kíméletlen fagy Champagne-t, Burgundiát, Ausztriát és Svájcot sem kímélte. A svájci Gantenbien birtok egyik képe mutatja be igazán a küzdelmet, melyet égő fáklyával vívnak az Alpokból lezúduló hideg levegő ellen. Bennünket ez itt Magyarországon váratlanul és felkészületlenül ért. Lehet, hogy a jövőben, az egyre extrémebb időjárás miatt erre is fel kell készülnünk?


A tavaszi fagy elleni védekezés a Gantenbien birtokon

A katasztrófát követően a megfagyott hajtásokat minden érintett tőkéről eltávolítjuk, hogy a közelgő gombatámadásnak ne adjunk kényelmes táptalajt. Ez, ha valamennyit jelentett is, túl sokat már nem segített, az érintett ültetvényünk egész évre kiható sokkot kap. A tőkék néhány hét csend után vadul hajtani kezdenek, sajnos túlzottan vegetatív állapotba kerülnek. Május végén, június elején, amikor a peronoszpóra támadása indul, ezek a kései hajtások még túl zsengék ahhoz, hogy a szőlő valamennyire ellenállni tudjon. Ráadásul az időjárás szokatlanul hidegre és esősre fordul, gyakran 12 fok körül alakul a nappali hőmérséklet. Ez a virágzást is jelentősen zavarja, így a nőivarú Bakator tőkéinkről idén egy fürtöt sem szüretelünk. A peronoszpóra nem kíméli virágzás közben a Cabernet Sauvignon-t sem, így a megmaradt néhány fürtért gyakorlatilag már oda sem éri meg kimenni. 

Sajnos a helyzetet az sem javítja, hogy a Demeter átállásunkra hangolódva 2015 óta extrém alacsony réz permetezésével kísérletezünk, amely ebben az évben a Pinot ültetvényünkben nagyon kevésnek bizonyul. A sok áldozat ellenére rengeteg nagyon fontos ismerettel gazdagodunk dűlőink megismerésében, amely csak egy ilyen extrém évben, extrém növényvédelmi filozófia mellett válhat ilyen tisztán megfoghatóvá. Egyértelműen láthatóvá válik a dűlőink tehetsége közti jelentős különbség is: az extrém év ellenére, szigorúan korlátozott biodinamikus növényvédelem mellett is szép állapotú rajnai rizling és chenin blanc fürtöket szüretelünk.

A nyár csapadékos és trópusi. Idén a peronoszpóra az átlagosnál egy hónappal tovább, augusztus végéig tombol, a lisztharmat enyhe nyomaival csak futólag, néhol találkozunk. Júliusban kétszer jeget is kapunk, az első elenyésző, a második végzetes. A balatonfüredi, balatonszőlősi pusztításhoz képest nálunk azért marad lomb. A nyugat felől érkező szupercella 120 km/óra sebességgel zúdítja ránk a jégdarabokat, a szél irányával nagyobb szöget bezáró sorok nyugati oldalán a fürtöket erőteljesen megroncsolja, a leveleket szétszakítja, a vesszőkön golyózáporszerű roncsolások maradnak. Fegyelmezetten, megfeszített tempóban kezdjük a növényvédelmet.

Július végén az egészet megkoronázva a trópusi fülledtség hatására nagyobb részt mélyebben fekvő területeinken felüti fejét a fekete rothadás is. A betegség ellen jelenleg nincs organikus megoldás, kedvére tarolja le azt, amit akar.


A Rajnai rizlingünk 2016-ban

A szeptember első fele kellemetlenül meleg és száraz. A savtartalom elég magas értékről indul, a fenolos érettséget sok fajta esetében viszont meglepő módon igen hamar elérjük. A szüretet idén szeptember 7-én kezdjük a megmaradt Pinot Noir-ral, melyből idén rozé pezsgőalapbort készítünk. Az időjárás által terméskorlátozott szőlő igen koncentrált bort eredményezett, amely néhány hét alatt kierjedt, most amfórában érlelődik.

A fiatal Chenin Blanc ültetvény első szürete idén szeptember 14-re esett. Érezhető még, hogy nagyon fiatalok a tőkék, a forró ősz hatására napok alatt nagy esést tapasztalunk a savak mérése közben. Sajnos nagyon nagy forróságban sikerül csak behoznunk a pincébe, reméljük, nem lesz érezhető rajta. Jelenleg még mindig erjed, sok mindent nem tudunk róla mondani.

A Rajnai rizling négy sikeres szüret után igen biztató képet mutat, a 2015-ös tételekhez képest hűvösebb, fokuszáltabb, vibrálóbb savérzetű karaktert mutatnak, igen moderált, 12,2% alkohol mellett. Talán sikerül valamelyest még előrébb lépnünk a remek 15-ös évjárathoz képest? Nagyon bizakodóak vagyunk!

/ Bencze István /

Őszi séta, kóstoló és vacsora

November 19-én most először egy őszi sétára, kóstolóra és vacsorára invitáljuk kedves vendégeinket! Ha az időjárás is engedi, körbejárjuk dűlőinket, hallgatjuk a természetet, elmeséljük, hogy hogyan dolgozunk egész évben, hogyan készülnek boraink a szőlőben. A séta után kóstolunk, borkészítésről, stílusokról, egyensúlyról és a dűlők személyiségéről beszélgetünk. A kóstolót egy háromfogásos vacsorával zárjuk, melyet az őszre és a közelgő télre hangoltunk.

A kóstoló

Rajnai rizling "Riesling" 2015
Rajnai rizling "Aries" 2013
Piros bakator 2015
Pinot Noir 2013
Cabernet Sauvignon 2013
Rajnai rizling "Venus" 2013
+ meglepetés tételek!

A menü

Előétel
Sajtválogatás

Leves
Cékla, lencse, tök

Főétel
Boeuf bourguignon, karotta

Desszert
Panna cotta, szőlő, fenyő

A beszerezhető szezonális alapanyagok változhatnak, így a menü változásának jogát fenntartjuk!

A jelentkezésről

A kóstoló és a vacsora díja: a birtokon történő szállásfoglalás esetén 10.000 Ft / fő, szállásfoglalás nélkül 14.000 Ft / fő.

A teljes program hossza a sétával együtt kb. 4 óra, jó idő esetén is mindenképpen készüljenek vízálló, meleg öltözettel!

A programra történő jelentkezéshez és szállásfoglaláshoz kérjük írjon az info@benczebirtok.hu e-mail címre, vagy hívjon bennünket a +36 30 212 7288 telefonszámunkon!

Hol kaphatóak boraink?

Kóstolóinkon sokan érdeklődtek, hogy a szent györgy-hegyi vinotékánkon kívül hol kaphatók, kóstolhatók még boraink. Erről készítettünk egy listát, melyet igyekszünk havonta frissíteni. A lap alján megtalálhatják azokat a pontokat is, ahol az e-mail-en és telefonon érkező legalább 6 palackos megrendeléseiket át tudják majd venni.

Naptár


DemiJohn Portfólió bemutató
2016. 09. 27. 15.00-18.00  DROP SHOP - Borbár
Balassi Bálint utca 27., Budapest, Hungary, 1055
https://www.facebook.com/events/176611976080241/
Kóstolható tételeink: Talált szőlő 2015, Rajnai rizling "Riesling" 2015, Piros bakator 2015, Pinot Noir "Virgo" 2014, Cabernet Sauvignon 2013

Olaszrizling Október Nagykóstoló
2016. 10. 08. 14.00  Corinthia Hotel Budapest
http://olaszrizlingoktober.hu/kiallitok
Kóstolható tételeink: Rajnai rizling "Riesling" 2015, Rajnai rizling 2013, Rajnai rizling "Venus" 2013

Terroir Club - Őszi nyitott kóstoló
2016. 10. 11. 17.00-20.00  Terroir Club, Csillaghegyi út 13., Budapest, Hungary, 1037
https://www.facebook.com/events/328729464146861/
Kóstolható tételeink: Talált szőlő 2015, Rajnai rizling "Riesling" 2015, Piros bakator 2015

Őszi séta, kóstoló és vacsora
2016. 11. 19.  15.00  A birtokon
http://www.benczebirtok.hu/blog/oszi-seta-kostolo-...
November 19-én egy őszi sétára, kóstolóra és vacsorára invitáljuk kedves vendégeinket! Ha az időjárás is engedi, körbejárjuk dűlőinket, harapjuk a levegőt, hallgatjuk a természetet, elmeséljük, hogy hogyan dolgozunk egész évben, hogyan készülnek boraink a szőlőben. A séta után kóstolunk, borkészítésről, stílusokról, egyensúlyról és a dűlők személyiségéről beszélgetünk. A kóstolót egy háromfogásos vacsorával zárjuk, melyet az őszre és a közelgő télre hangoltunk.
Kóstolható tételeink: Rajnai rizling "Riesling" 2015, Rajnai rizling "Aries" 2013, Piros bakator 2015, Pinot Noir 2013, Cabernet Sauvignon 2013, Rajnai rizling "Venus" 2013 + egyéb meglepetések!

Borvacsora a Pura Vida étteremben
2016. 12. 08.  18.00 Pura Vida Wine & Dine Étterem, Tapolca, Fő tér 6-8.
https://www.facebook.com/events/210233752748136/
Asztalfoglalás: +36 87 687 080
Kóstolható tételeink: Piros Bakator Brut Nature 2013, Rajnai Rizling "Riesling" 2015, Pinot Noir Blanc de Noirs "Virgo" 2014, Pinot Noir 2013, Cabernet Sauvignon 2013, Rajnai Rizling "Venus" 2013

A szezon kezdete

A mandulavirágzás mindig is egy nagyon fontos esemény lehetett a Szent György-hegyen. Persze nem csak itt, hanem az egész észak-balatoni régióban egy meghatározó momentum. Ha kibomlik az első virág, tudjuk, hogy nemsokára itt a tavasz. Egy hét elteltével pedig hatalmasat robban a természet, a szürke, dermedt, élettelen februárból egyszerre borul virágba minden mandulafa a hegyen.

A mandula a legelső fa, ami virágba borul nálunk. A legbátrabb, mely dacol a márciusi hóval, fagyokkal, gyakorlatilag vele egyszerre ébrednek fel a méhek is, melyeket előtte nem igazán látni.

Ebben az évben február 23-án borult virágba az első mandulaág, 2015-ben ez március 10-re esett, 2013-ban pedig április 13-ra! Érezhető volt, hogy a tél ebben az évben hamarabb visszavonulót fújhat, a természet előrébb jár a szokásosnál. Március elején azonban visszajött a hideg, március 15-én néhány szem hó is esett, nem messze, a Bakonyban ennél jóval több is. A mandulavirágzás 2016-ban így hosszabb, mint az elmúlt néhány évben valaha, amióta itt vagyunk.

Megfigyeltem egy kettősséget a mandulafában, amit egyelőre nem tudok megfejteni. Kérge torz, csavarodó, durva és göcsörtös. Ha rendszeresen nem metszük, és általában nem szoktuk, sűrű, apró, összevissza ágai nőnek, melyek távolságtartásra késztetik az embert. Nem olyan, mint egy almafa, amire könnyedén felmászunk. Kizöldülve is viszonylag jellegtelen, levelei vékonyak és unalmasak.

Amikor viszont virágba borul, ez a kép teljesen megváltozik. Törékeny, apró virágaival néhány hétre légies és elegáns ruhába öltözik. A virágok külleme és neutrális illata is rendkívül kifinomult, melyet csak nagyobb tömegben, most, a virágzás csúcsán lehet igazán érezni.

Varázslatos élmény látni a virágzás vége felé, ahogy a szirmok hangtalanul lehullanak, kavarognak a tavaszi szélben és közben átsüti őket a napfény. Bár soha nem jártam még Japánban, de a Sakura virágzás ott nagyon hasonló élmény lehet.

Nehéz elképzelni megfelelőbb pillanatot arra, hogy igazán megfigyeljük ezeket a természetben rejlő apró harmóniaelemeket. Érdekes belegondolni, hogy mi az ezekben, ami lenyűgöz bennünket, miért és hogyan ismerjük fel ezeket a harmóniákat? Honnan származhat ez a tudásunk?

/ István /

Rendezvénynaptár

Összegyűjtöttük azokat a tavaszi rendezvényeket, ahol velünk találkozhattok ezen a tavaszon. Minden rendezvényen más és más tételeket mutatunk be, és persze gondolunk azokra is, akik szeretnének egy kis betekintést nyerni kísérleteinkbe, jövőbeli tételeinkbe!


Február 24.  3 Borász Est az ETAP-ban - Meinklang, Dávid Borház, Bencze Birtok
Este 19.00 - 21.30
ETAP, VII. kerület, Király utca 43-45.
https://www.facebook.com/events/1109136675783866/

Március 3-5.  VinCE Budapest
Minden nap 11.00 - 20.00
Corinthia Hotel Budapest
VII. kerület, Erzsébet krt 43-47.
http://vincebudapest.hu/

Március 11.  Salgótarjáni Borkurzus
Kezdés: 18.00
3100 Salgótarján, Kassai sor 26.
+36 30 924 2638, tarjanborhaz@upcmail.hu

Április 6.  Badacsony New Yorkban 5 sétálókóstoló
Sajtó és szakmai meghívottak: 15.00 - 16.00
Nagyközönség számára nyitva: 16.00 - 21.00
New York-palota / Boscolo Budapest
1073 Budapest, Erzsébet krt. 9.
http://kostolo.badacsony.com/

2015

Forróság, égszakadás, még több munka, kísérlet, meglepetés, újrakezdés... Ezek a szavak jutnak az eszembe, ha visszagondolok az idei évre. A sűrű ködös napok homályában a tőkék mély álomba zuhantak. A csendben újra van egy lélegzetvételnyi idő számot vetni az évjárat felett.

Szilveszter környékén a tél néhány napra igen keményre fordul, a -15 C alatti zord hideg azonban csak pár napig tartott. A kártevők megtizedelése szempontjából azért mindenképpen jobb telünk volt, mint az előző. Meglepően sokszor havazik is, ami a korábbi éveket nem jellemezte.

Március 10-én borulnak virágba első mandulafáink, ezekben a napokban végzünk a metszéssel is. Az április nyugodt és fagymentes, a rügyfakadás április 10-én kezdődik. A száraz, napos áprilisi időt követően májusban aranyat érő esős napok érkeznek a frissen telepített szőlő segítségére.

Június első napján fullasztó, trópusi párás hőség szakítja meg a kellemes időt. Kora reggel ömlik a víz a szőlő leveleiről, napközben 31-35 C köré emelkedik a hőmérséklet. Néhány nap múlva ez a kellemetlen nedvesség kezd megszűnni, augusztus elejéig tartó száraz és forró hetek köszöntenek ránk.

Júliusban több forrósághullám ér el bennünket, az aszály egyre inkább fokozódik. A májusi telepítésünket azokon a helyeken, ahol a talaj homokosabb, kevésbé képes megtartani a nedvességet, locsolni kezdjük. A szárazságnak persze előnye is van: a szőlő makkegészséges, keveset és csak kulcsfontosságú pillanatokban permetezünk, melyet július végén teljesen be is fejezünk. Augusztusban a szélsőségek tetőznek, egy felhőszakadás 100 mm feletti csapadékmennyiséget zúdít ránk. Ez ahogy jött, olyan gyorsan le is folyik a hegyről, hatalmas károkat okozva tör és zúz.

A folyamatos perzselő forróság a tőkéknek komoly megpróbáltatást jelent, az érés és a cukorgyűjtés a bogyókban ilyenkor leáll, közben a savak gyorsan fogynak. Szeptember közepe után, amikor az éjszakák már egy kicsit visszahűlnek, a szőlő is felfrissül és rohamléptekkel próbálja behozni lemaradását. Október első felében aztán egy esős hét keveri meg teljesen a kártyalapokat, a bogyók minősége romlik, zamatvilága hígul, savtartalmuk nagyot zuhan.

A szüreti időpont precíz behatárolása tehát ebben az évben sem volt egyszerű feladat, de számos felismeréssel, új gondolattal lettünk tapasztaltabbak. Minden év más és más, de talán néhány lépést újra tehettünk tőkéink és területeink teljes megismerése felé, melyek még sokat segíthetnek az elkövetkezendő években.

A 2015-ös boraink egy tétel kivételével mind kierjedtek már, szépen tisztulnak, különböző edényekben érlelődnek, bámulatosan színes egyéniségeket mutatnak. Minden alkalommal nagy izgalommal nyitom a pinceajtót. Nem éreztem még ilyen fókuszáltságot, letisztultságot, rétegzettséget éppen készülődő tételeinkben, mint most.

Egy érdekes gondolat, néha akaratlanul is eszembe jut: mintha nem csak mi közelednénk szőlőink megismerése felé. Önszántából a szőlő is minden évben halk lépteket tesz felénk. Megköszönik a segítséget, az egész éves odafigyelést. Lassan kinyílnak, spontán meg-megmutatják valódi személyiségüket, szépségüket és mélységüket.

/ Bencze István /

Hol találkozhattok velünk tavasszal?

Tavaszi naptárunk tehát:

Február 14.
Borjour Magnum 2015, Millenáris, Budapest
http://borjour.hu/borjour-magnum-2015/

Március 19.
Spa & Wine 2015, Zichy-palota, Pozsony

Március 26.
Badacsony New Yorkban, New York Palota, Budapest
http://www.badacsony.com/hu/hirek/badacsony-new-yo...

Április 3.
Borvacsora Kovács Antal sommeliervel az Almárium Bisztróban, Budapest

Április 20.
Interaktív előadás és kóstoló a „Bor és Kultúra” programsorozat keretében
Szegedi Tudományegyetem TTK-előadó, Egyetem utca 2. I. emelet
Nyáron és ősszel - a birtok körüli sok tennivaló miatt - jóval kevesebbet fogunk kimozdulni, úgyhogy érdemes megragadni az alkalmat! :)

2014

Végre elindult oldalunk! Új helyet kapott az a blog is, melyet 2013 májusában kezdtem írni "Út a szőlőbe" címmel. Visszaolvasva régi bejegyzéseimet gyakran elmosolyodok. Elképzeléseim arról, hogy hogyan kell szőlőt művelni és bort készíteni azóta nagyon sokat finomodtak, sok gyakorlati tapasztalattal egészültek ki. Azt is tudom, hogy a mostani állapot sem végleges, de ez így is van rendjén, így lesz mindörökké! Nehéz összefoglalni néhány mondatban, hogy mi is történt körülöttünk az utolsó bejegyzés óta eltelt majdnem egy évben, de most megpróbálom, következzen egy rövid összefoglaló 2014-ről!

2014 januárjára kierjedt minden borunk, néhány már a palackozásra is készen állt. Ekkor szembesültünk először azzal, hogy hány lépést is kell még megtennünk ahhoz, hogy egy borunk forgalomba kerülhessen. Sajnos, mivel végleges pincénk építése sokat csúszik, jónéhány tételt messzebbre kellett vinnünk palackozásra, ez néha komoly logisztikával is járt. Sajnáltam a borokat, tartályokban oda, palackban vissza, minden egyes mozgatást kínként éltünk meg.

Ráadásul a palackozásnál sok feltételhez alkalmazkodnunk kellett, melyeket egyébként érthető módon a palackozó üzem a biztonság miatt szabott meg. A borokat általában jobban meg kellett szűrnünk, mint amennyire szerettem volna ahhoz, hogy az biztosan rendben legyen. Szerencsére a boraink olyannyira vitálisak voltak, hogy ezeken a megpróbáltatásokon keresztül is észlelhető az az egyéniség, ami a kezdetektől fogva jellemezte őket. Mindenesetre nagyon várom azt a pillanatot, amikor már a saját pincénkben tudjuk ezeket a lépéseket megtenni, majd pedig évről-évre elkezdünk kísérletezni azzal, hogy hogyan lehet minél jobban elkerülni a szűrést, és hogy még kevesebb ként adhassunk a borainkhoz.

További bejegyzések