ÚT A SZŐLŐBE

#8

Menü

Pisztráng, gránátalma, cékla
Modern Waldorf
Kacsamáj, mazsola, gesztenye
Kortárs pontyleves
Stájer töksaláta
Hortobágyi palacsinta a'la Huszár Krisztián
Mangalicapofa, bácskai rizs
Puliszkahab, dió, citromfagyi

Időpont: 2018. december 7 és 8.
Kezdés: 19:00
A vacsora hossza várhatóan 3 óra.
A vacsora díja: 28.500 Ft / fő. Ez teljes körűen tartalmazza a felszolgált ásványvizet, kávét, borokat és ételeket.

CSAK 14 FÉRŐHELY!

A kóstolón való részvétel előfeltétele a telefonon vagy e-mail-ben történő jelentkezés a következő elérhetőségeinken: +36 30 212 7288, info@benczebirtok.hu, illetve a kóstoló árának átutalással történő teljesítése.

#7

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket ezúttal Bernát Dániel és Kiss O'Shea Dániel séfek izgalmas, a szezonra hangolt négykezes kóstolómenüje kísér.

A menü:

Galló sajt mousse, uborka jég, gyömbér, fenyőecet
Marinált fogas, sáfrány
Meleg borjútea, friss füvekkel
Füstölt angolna parfait, zeller, pácolt daikon retek
Dámszarvas tatár, torma, hagyma
Meleg habos mandula gazpacho, sós, édes, ötfűszeres mandula
Mangalicafasírt, paszternák, sült kápia
Grízpuding, birsfagylalt, mézeskalács

Kóstoló: A termőhely hangjai #4

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeink kísérnek!

Az augusztusi kóstolómenü:

A paradicsom színes “élete”
24 hétig szarazon érlelt rib eye, kávés vadouvan szósz
Dinnye, bazsalikom
Tokhal, remoulade, sáfrány
Absztrakt káposztás tészta, kacsa jus
Somlói galuska

Kóstoló: A termőhely hangjai #3

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeink kísérnek!

A júniusi kóstolómenü:

Fogas, homoktövis, nyári répák, turbolya
Karalábé, zöld alma, zalai folyami rák
A tojás két arca két tételben
Demeter magyar tarka tatár, házi ponzu
Zöld gazpacho, mandulafagyi, méz
Rákóczi túrós

Kóstoló: A termőhely hangjai #2

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, a szezonra hangolt kóstolómenüje kísér.

Elmeséljük a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültünk. Az eddigi legnehezebb helyzeteket, a legjobb pillanatokat. Mesélünk az inspirációról és az útkeresésről, melyet a természet még tisztább, még kifejezőbb bemutatása érdekében járunk. A termőhelyünk, a Szent György-hegy hangjainak megszólaltatása különböző stílusgyakorlatokon keresztül, mikrotételek, kísérletek, minták.

Kiss O'Shea Dániel is igen hosszú utat járt be, amíg birtokunkra érkezett. Mai napig egyik legnagyobb inspirálója a pannon konyha, képviselői közül pedig a legjobb pannon étteremnek választott Taubenkobel, ahol két évet töltött. A lyon-i tanulmányok után többek között a boston-i L'Espalier-ben, majd a londoni Bentley's étteremben is dolgozott Richard Corrigan ír séf oldalán. Hazaérkezve a II. Czifray versenykurzus győztese lett, majd a budai Alabárdos étteremben sous chef négy és fél éven keresztül.

A májusi kóstolómenü:

Bárány csevap, kápia, hagymák
Füstölt borjúnyelv, friss torma, spenót
Labneah, méz, fenyőmag, dió
Bodza jus, ponty, meyer citrom, alga
Rózsaszín kacsamáj hidegen, rebarbara jus, szecsuáni bors
Friss eper, málna, menta, pezsgőfagyi, mák

A kóstoló ára ételekkel 12.000 Ft / fő, mely ásványvizet és kávét is tartalmaz.

Időpontok: Május 25 és 26, 19:00 órai kezdéssel, a kóstoló hossza várhatóan 3 óra.

A kóstolón való részvétel előfeltétele a telefonon vagy e-mail-ben történő jelentkezés a következő elérhetőségeinken: +36 30 212 7288, info@benczebirtok.hu, illetve a kóstoló árának átutalással történő teljesítése.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a kóstolón felszolgált ételek kóstolómennyiségűek, azaz nem mindenki számára jelenthet majd teljes vacsoramennyiséget. Erre az esetre készülünk egyéb hideg alternatívákkal is!

Gluténérzékenyek számára jelenleg sajnos még nem tudunk alternatívákkal szolgálni, minden más egyéb ételérzékenységet kérem, hogy jelentkezésnél jelezzenek!

Kóstoló: A termőhely hangjai #1

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, a szezonra hangolt kóstolómenüje kísér.

Elmeséljük a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültünk. Az eddigi legnehezebb helyzeteket, a legjobb pillanatokat. Mesélünk az inspirációról és az útkeresésről, melyet a természet még tisztább, még kifejezőbb bemutatása érdekében járunk. A termőhelyünk, a Szent György-hegy hangjainak megszólaltatása különböző stílusgyakorlatokon keresztül, mikrotételek, kísérletek, minták.

Kiss O'Shea Dániel is igen hosszú utat járt be, amíg birtokunkra érkezett. Mai napig egyik legnagyobb inspirálója a pannon konyha, képviselői közül pedig a legjobb pannon étteremnek választott Taubenkobel, ahol két évet töltött. A lyon-i tanulmányok után többek között a boston-i L'Espalier-ben, majd a londoni Bentley's étteremben is dolgozott Richard Corrigan ír séf oldalán. Hazaérkezve a II. Czifray versenykurzus győztese lett, majd a budai Alabárdos étteremben sous chef négy és fél éven keresztül.

Az áprilisi kóstolómenü:

Spárgák, citrusos hollandi, kapolcsi sajt
Vajas tésztában sült tavaszi báránypástétom hagymasalátával
Nyúl riesling zselében zöldségekkel
Rebarbara, kecskesajt, akácolaj
Pisztráng, vajas fokhagymás tejsavó
Grízestészta pohárkrém, szilva, dió, dióolaj

A kóstoló ára ételekkel 12.000 Ft / fő, mely ásványvizet és kávét is tartalmaz.

Időpontok: Április 28 és 29, 15:00 és 19:00 kezdésekkel, a kóstoló hossza várhatóan 2,5 óra.

A kóstolón való részvétel előfeltétele a telefonon vagy e-mail-ben történő jelentkezés a következő elérhetőségeinken: +36 30 212 7288, info@benczebirtok.hu, illetve a kóstoló árának átutalással történő teljesítése.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a kóstolón felszolgált ételek kóstolómennyiségűek, azaz nem mindenki számára jelenthet majd teljes vacsoramennyiséget. Erre az esetre készülünk egyéb hideg alternatívákkal is!

2017

A szürke tél csendességében a pincében lassan kezd kibontakozni az új évjáratunk. Néhány tételünk még mindig erjed, a vízzel teli kotyogók az árapálynak megfelelő ritmusban szörcsögnek egyet-egyet. A kierjedt, egyszer vagy kétszer fejtett újborok pedig már egészen felismerhető arcot öltöttek, szépen tisztulnak, így hamarosan közeledhet a palackba kerülés napja.

Habár '17 '16-hoz képest nyilvánvalóan sokkal könnyebb évjárat, nálunk újra a szélsőségekről szól! Télen hidegrekordokat, nyáron melegrekordokat döntünk. Panaszra persze nincs okunk, a pince újra megtelt és termőre fordult a Hárslevelűnk és a Furmintunk is.

Januárban és februárban hosszú ideig dermesztő hideg tizedeli az évek óta vígan telelő károkozókat. Nem ritkán védettebb helyeken is -15C-ot mérünk, ami szubmediterrán klímájú déli lejtőinkre eddig nem igazán volt jellemző. A március túl gyors felmelegedéssel érkezik, hirtelen 20 C°-os májusi időjárásba toppanunk, a gyönyörű napos, meleg időjárás így a szőlőt is gyors fejlődésre készteti. A mandulafák nálunk március 13-án kezdenek virágozni, a rügyfakadás pedig március 30-án kezdődik.

Április közepén viszont utolsó erejével még keményen visszatámad a tél, a helyenként 10 cm hosszú hajtásokat 3 napig tépázza a szél és a hózápor. Mondanom sem kell, hogy az előző évi katasztrófa után a három nap alatt az összes létező körmünket lerágjuk... Igen, a lábunkon is! A hőmérséklet folyamatosan 0 C° és 2 C° között ingadozik, nagyjából 200 m tengerszint feletti magasságnál a hó a friss leveleken már meg is marad, így ott a hajtásokat megcsípi a fagy. Utolsó éjszakára a meteorológia Hegymagas felé is tiszta égboltot ígér, de szerencsére végül csak hajnalra tisztul ki, így a hőmérséklet épp 0 C° körül alakul, megmenekülünk...

Gondolatok az öreg tőkékről

Külföldi borvidékeket és kóstolókat járva gyakran találkozom idősebbnél-idősebb ültetvényről készült borokkal. Nem ritka az 50, 80 vagy akár 100 éves ültetvény sem, melyeket már 3-4 generáció művelt meg alapos szakértelemmel. Óriási értéket képviselnek ezek az ültetvények, illetve szerintem tisztán tükrözik az adott borkultúra fejlettségi állapotát is.

Dűlőtúra, kóstoló és vacsora

Januárban is tervezünk egy borvacsorát a birtokunkon, melyen kísérletezős fogásaink mellett bemutatjuk néhány új tételünket is!

Ha az időjárás engedi, teszünk egy sétát dűlőinkben. Hallgatjuk a természetet, elmeséljük, hogy hogyan dolgozunk egész évben, hogyan készülnek boraink a szőlőben!

A séta után kóstolunk, borkészítésről, stílusokról, egyensúlyról és a dűlők személyiségéről beszélgetünk. A kóstolót egy háromfogásos vacsorával zárjuk, melyet a januári csendes és hideg időre hangoltunk.

További bejegyzések