ÚT A SZŐLŐBE

Kóstoló: A termőhely hangjai #4

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeink kísérnek!

Az augusztusi kóstolómenü:

A paradicsom színes “élete”
24 hétig szarazon érlelt rib eye, kávés vadouvan szósz
Dinnye, bazsalikom
Tokhal, remoulade, sáfrány
Absztrakt káposztás tészta, kacsa jus
Somlói galuska

Kóstoló: A termőhely hangjai #3

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeink kísérnek!

A júniusi kóstolómenü:

Fogas, homoktövis, nyári répák, turbolya
Karalábé, zöld alma, zalai folyami rák
A tojás két arca két tételben
Demeter magyar tarka tatár, házi ponzu
Zöld gazpacho, mandulafagyi, méz
Rákóczi túrós

Kóstoló: A termőhely hangjai #2

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, a szezonra hangolt kóstolómenüje kísér.

Elmeséljük a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültünk. Az eddigi legnehezebb helyzeteket, a legjobb pillanatokat. Mesélünk az inspirációról és az útkeresésről, melyet a természet még tisztább, még kifejezőbb bemutatása érdekében járunk. A termőhelyünk, a Szent György-hegy hangjainak megszólaltatása különböző stílusgyakorlatokon keresztül, mikrotételek, kísérletek, minták.

Kiss O'Shea Dániel is igen hosszú utat járt be, amíg birtokunkra érkezett. Mai napig egyik legnagyobb inspirálója a pannon konyha, képviselői közül pedig a legjobb pannon étteremnek választott Taubenkobel, ahol két évet töltött. A lyon-i tanulmányok után többek között a boston-i L'Espalier-ben, majd a londoni Bentley's étteremben is dolgozott Richard Corrigan ír séf oldalán. Hazaérkezve a II. Czifray versenykurzus győztese lett, majd a budai Alabárdos étteremben sous chef négy és fél éven keresztül.

A májusi kóstolómenü:

Bárány csevap, kápia, hagymák
Füstölt borjúnyelv, friss torma, spenót
Labneah, méz, fenyőmag, dió
Bodza jus, ponty, meyer citrom, alga
Rózsaszín kacsamáj hidegen, rebarbara jus, szecsuáni bors
Friss eper, málna, menta, pezsgőfagyi, mák

A kóstoló ára ételekkel 12.000 Ft / fő, mely ásványvizet és kávét is tartalmaz.

Időpontok: Május 25 és 26, 19:00 órai kezdéssel, a kóstoló hossza várhatóan 3 óra.

A kóstolón való részvétel előfeltétele a telefonon vagy e-mail-ben történő jelentkezés a következő elérhetőségeinken: +36 30 212 7288, info@benczebirtok.hu, illetve a kóstoló árának átutalással történő teljesítése.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a kóstolón felszolgált ételek kóstolómennyiségűek, azaz nem mindenki számára jelenthet majd teljes vacsoramennyiséget. Erre az esetre készülünk egyéb hideg alternatívákkal is!

Gluténérzékenyek számára jelenleg sajnos még nem tudunk alternatívákkal szolgálni, minden más egyéb ételérzékenységet kérem, hogy jelentkezésnél jelezzenek!

Kóstoló: A termőhely hangjai #1

Kóstolósorozat birtokunk természethű tételeivel, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, a szezonra hangolt kóstolómenüje kísér.

Elmeséljük a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültünk. Az eddigi legnehezebb helyzeteket, a legjobb pillanatokat. Mesélünk az inspirációról és az útkeresésről, melyet a természet még tisztább, még kifejezőbb bemutatása érdekében járunk. A termőhelyünk, a Szent György-hegy hangjainak megszólaltatása különböző stílusgyakorlatokon keresztül, mikrotételek, kísérletek, minták.

Kiss O'Shea Dániel is igen hosszú utat járt be, amíg birtokunkra érkezett. Mai napig egyik legnagyobb inspirálója a pannon konyha, képviselői közül pedig a legjobb pannon étteremnek választott Taubenkobel, ahol két évet töltött. A lyon-i tanulmányok után többek között a boston-i L'Espalier-ben, majd a londoni Bentley's étteremben is dolgozott Richard Corrigan ír séf oldalán. Hazaérkezve a II. Czifray versenykurzus győztese lett, majd a budai Alabárdos étteremben sous chef négy és fél éven keresztül.

Az áprilisi kóstolómenü:

Spárgák, citrusos hollandi, kapolcsi sajt
Vajas tésztában sült tavaszi báránypástétom hagymasalátával
Nyúl riesling zselében zöldségekkel
Rebarbara, kecskesajt, akácolaj
Pisztráng, vajas fokhagymás tejsavó
Grízestészta pohárkrém, szilva, dió, dióolaj

A kóstoló ára ételekkel 12.000 Ft / fő, mely ásványvizet és kávét is tartalmaz.

Időpontok: Április 28 és 29, 15:00 és 19:00 kezdésekkel, a kóstoló hossza várhatóan 2,5 óra.

A kóstolón való részvétel előfeltétele a telefonon vagy e-mail-ben történő jelentkezés a következő elérhetőségeinken: +36 30 212 7288, info@benczebirtok.hu, illetve a kóstoló árának átutalással történő teljesítése.

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a kóstolón felszolgált ételek kóstolómennyiségűek, azaz nem mindenki számára jelenthet majd teljes vacsoramennyiséget. Erre az esetre készülünk egyéb hideg alternatívákkal is!

2017

A szürke tél csendességében a pincében lassan kezd kibontakozni az új évjáratunk. Néhány tételünk még mindig erjed, a vízzel teli kotyogók az árapálynak megfelelő ritmusban szörcsögnek egyet-egyet. A kierjedt, egyszer vagy kétszer fejtett újborok pedig már egészen felismerhető arcot öltöttek, szépen tisztulnak, így hamarosan közeledhet a palackba kerülés napja.

Habár '17 '16-hoz képest nyilvánvalóan sokkal könnyebb évjárat, nálunk újra a szélsőségekről szól! Télen hidegrekordokat, nyáron melegrekordokat döntünk. Panaszra persze nincs okunk, a pince újra megtelt és termőre fordult a Hárslevelűnk és a Furmintunk is.

Januárban és februárban hosszú ideig dermesztő hideg tizedeli az évek óta vígan telelő károkozókat. Nem ritkán védettebb helyeken is -15C-ot mérünk, ami szubmediterrán klímájú déli lejtőinkre eddig nem igazán volt jellemző. A március túl gyors felmelegedéssel érkezik, hirtelen 20 C°-os májusi időjárásba toppanunk, a gyönyörű napos, meleg időjárás így a szőlőt is gyors fejlődésre készteti. A mandulafák nálunk március 13-án kezdenek virágozni, a rügyfakadás pedig március 30-án kezdődik.

Április közepén viszont utolsó erejével még keményen visszatámad a tél, a helyenként 10 cm hosszú hajtásokat 3 napig tépázza a szél és a hózápor. Mondanom sem kell, hogy az előző évi katasztrófa után a három nap alatt az összes létező körmünket lerágjuk... Igen, a lábunkon is! A hőmérséklet folyamatosan 0 C° és 2 C° között ingadozik, nagyjából 200 m tengerszint feletti magasságnál a hó a friss leveleken már meg is marad, így ott a hajtásokat megcsípi a fagy. Utolsó éjszakára a meteorológia Hegymagas felé is tiszta égboltot ígér, de szerencsére végül csak hajnalra tisztul ki, így a hőmérséklet épp 0 C° körül alakul, megmenekülünk...

Gondolatok az öreg tőkékről

Külföldi borvidékeket és kóstolókat járva gyakran találkozom idősebbnél-idősebb ültetvényről készült borokkal. Nem ritka az 50, 80 vagy akár 100 éves ültetvény sem, melyeket már 3-4 generáció művelt meg alapos szakértelemmel. Óriási értéket képviselnek ezek az ültetvények, illetve szerintem tisztán tükrözik az adott borkultúra fejlettségi állapotát is.

Dűlőtúra, kóstoló és vacsora

Januárban is tervezünk egy borvacsorát a birtokunkon, melyen kísérletezős fogásaink mellett bemutatjuk néhány új tételünket is!

Ha az időjárás engedi, teszünk egy sétát dűlőinkben. Hallgatjuk a természetet, elmeséljük, hogy hogyan dolgozunk egész évben, hogyan készülnek boraink a szőlőben!

A séta után kóstolunk, borkészítésről, stílusokról, egyensúlyról és a dűlők személyiségéről beszélgetünk. A kóstolót egy háromfogásos vacsorával zárjuk, melyet a januári csendes és hideg időre hangoltunk.

2016

Az idei szezont szeptember legvégén a legfelső rajnai rizling teraszunk szüretével zártuk. Még épp időben, a következő héttel beköszöntött az ősz esős és kiszámíthatatlan arca. Ráadásul a seregélyek sokszorozott csapattal lendültek támadásba, így a hegyen kint hagyott szőlők sorsa teljesen bizonytalanná fordult. Újra elképesztően nehéz évjáraton vagyunk túl! Így látva az egész évet, felmerült bennem: minden páros év ilyen lesz?

A január nagyjából még elég hideg, de a hónap végén már 15C-ban kezdünk metszeni. A február is enyhe, szokatlanul sok csapadékkal. A mandulafák a Szent György-hegy déli oldalán február 23-án bontják első szirmaikat, ez itt nagyon korainak számít. Az esők elállnak, a március rendkívül meleg és szeles, 2015-öt követően újabb évszázados hőmérsékletrekordunk van, a metszést pólóban fejezzük be!...


Chenin Blanc rügyfakadás után

Áprilisban is folytatódik a napos, langyos és szeles idő, mígnem az egyik reggelen az autók szélvédőjén kemény jégpáncélt fedezünk fel. A legalacsonyabban fekvő Pinot Noir ültetvénybe kihajtva most előszőr tapasztaltam fagykárt, az alsó 5 sort érintette, 3-4 tőkénként 1-2 hajtás fagyott meg. Akkor még nem gondoltam, hogy ez csak egy előszele volt egy sokkal nagyobb katasztrófának. Az április 26-án bekövetkezett légköri fagynak köszönhetően a Pinot Noir táblánk 70%-a fagyott meg. A -2-3 C fokos hideg a fentebb fekvő dűlőinkbe is betört, de jelentős kárt ott szerencsére nem okozott.

Bár az itt élő öregek szerint, amióta élnek, nem volt még ilyen fagy, komolyan elkezdünk valamilyen megoldáson gondolkodni, amivel legközelebb meg lehet védeni a rügyfakadás utáni, védtelen hajtásokat. A kíméletlen fagy Champagne-t, Burgundiát, Ausztriát és Svájcot sem kímélte. A svájci Gantenbien birtok egyik képe mutatja be igazán a küzdelmet, melyet égő fáklyával vívnak az Alpokból lezúduló hideg levegő ellen. Bennünket ez itt Magyarországon váratlanul és felkészületlenül ért. Lehet, hogy a jövőben, az egyre extrémebb időjárás miatt erre is fel kell készülnünk?


A tavaszi fagy elleni védekezés a Gantenbien birtokon

A katasztrófát követően a megfagyott hajtásokat minden érintett tőkéről eltávolítjuk, hogy a közelgő gombatámadásnak ne adjunk kényelmes táptalajt. Ez, ha valamennyit jelentett is, túl sokat már nem segített, az érintett ültetvényünk egész évre kiható sokkot kap. A tőkék néhány hét csend után vadul hajtani kezdenek, sajnos túlzottan vegetatív állapotba kerülnek. Május végén, június elején, amikor a peronoszpóra támadása indul, ezek a kései hajtások még túl zsengék ahhoz, hogy a szőlő valamennyire ellenállni tudjon. Ráadásul az időjárás szokatlanul hidegre és esősre fordul, gyakran 12 fok körül alakul a nappali hőmérséklet. Ez a virágzást is jelentősen zavarja, így a nőivarú Bakator tőkéinkről idén egy fürtöt sem szüretelünk. A peronoszpóra nem kíméli virágzás közben a Cabernet Sauvignon-t sem, így a megmaradt néhány fürtért gyakorlatilag már oda sem éri meg kimenni. 

Sajnos a helyzetet az sem javítja, hogy a Demeter átállásunkra hangolódva 2015 óta extrém alacsony réz permetezésével kísérletezünk, amely ebben az évben a Pinot ültetvényünkben nagyon kevésnek bizonyul. A sok áldozat ellenére rengeteg nagyon fontos ismerettel gazdagodunk dűlőink megismerésében, amely csak egy ilyen extrém évben, extrém növényvédelmi filozófia mellett válhat ilyen tisztán megfoghatóvá. Egyértelműen láthatóvá válik a dűlőink tehetsége közti jelentős különbség is: az extrém év ellenére, szigorúan korlátozott biodinamikus növényvédelem mellett is szép állapotú rajnai rizling és chenin blanc fürtöket szüretelünk.

A nyár csapadékos és trópusi. Idén a peronoszpóra az átlagosnál egy hónappal tovább, augusztus végéig tombol, a lisztharmat enyhe nyomaival csak futólag, néhol találkozunk. Júliusban kétszer jeget is kapunk, az első elenyésző, a második végzetes. A balatonfüredi, balatonszőlősi pusztításhoz képest nálunk azért marad lomb. A nyugat felől érkező szupercella 120 km/óra sebességgel zúdítja ránk a jégdarabokat, a szél irányával nagyobb szöget bezáró sorok nyugati oldalán a fürtöket erőteljesen megroncsolja, a leveleket szétszakítja, a vesszőkön golyózáporszerű roncsolások maradnak. Fegyelmezetten, megfeszített tempóban kezdjük a növényvédelmet.

Július végén az egészet megkoronázva a trópusi fülledtség hatására nagyobb részt mélyebben fekvő területeinken felüti fejét a fekete rothadás is. A betegség ellen jelenleg nincs organikus megoldás, kedvére tarolja le azt, amit akar.


A Rajnai rizlingünk 2016-ban

A szeptember első fele kellemetlenül meleg és száraz. A savtartalom elég magas értékről indul, a fenolos érettséget sok fajta esetében viszont meglepő módon igen hamar elérjük. A szüretet idén szeptember 7-én kezdjük a megmaradt Pinot Noir-ral, melyből idén rozé pezsgőalapbort készítünk. Az időjárás által terméskorlátozott szőlő igen koncentrált bort eredményezett, amely néhány hét alatt kierjedt, most amfórában érlelődik.

A fiatal Chenin Blanc ültetvény első szürete idén szeptember 14-re esett. Érezhető még, hogy nagyon fiatalok a tőkék, a forró ősz hatására napok alatt nagy esést tapasztalunk a savak mérése közben. Sajnos nagyon nagy forróságban sikerül csak behoznunk a pincébe, reméljük, nem lesz érezhető rajta. Jelenleg még mindig erjed, sok mindent nem tudunk róla mondani.

A Rajnai rizling négy sikeres szüret után igen biztató képet mutat, a 2015-ös tételekhez képest hűvösebb, fokuszáltabb, vibrálóbb savérzetű karaktert mutatnak, igen moderált, 12,2% alkohol mellett. Talán sikerül valamelyest még előrébb lépnünk a remek 15-ös évjárathoz képest? Nagyon bizakodóak vagyunk!

/ Bencze István /

Őszi séta, kóstoló és vacsora

November 19-én most először egy őszi sétára, kóstolóra és vacsorára invitáljuk kedves vendégeinket! Ha az időjárás is engedi, körbejárjuk dűlőinket, hallgatjuk a természetet, elmeséljük, hogy hogyan dolgozunk egész évben, hogyan készülnek boraink a szőlőben. A séta után kóstolunk, borkészítésről, stílusokról, egyensúlyról és a dűlők személyiségéről beszélgetünk. A kóstolót egy háromfogásos vacsorával zárjuk, melyet az őszre és a közelgő télre hangoltunk.

A kóstoló

Rajnai rizling "Riesling" 2015
Rajnai rizling "Aries" 2013
Piros bakator 2015
Pinot Noir 2013
Cabernet Sauvignon 2013
Rajnai rizling "Venus" 2013
+ meglepetés tételek!

A menü

Előétel
Sajtválogatás

Leves
Cékla, lencse, tök

Főétel
Boeuf bourguignon, karotta

Desszert
Panna cotta, szőlő, fenyő

A beszerezhető szezonális alapanyagok változhatnak, így a menü változásának jogát fenntartjuk!

A jelentkezésről

A kóstoló és a vacsora díja: a birtokon történő szállásfoglalás esetén 10.000 Ft / fő, szállásfoglalás nélkül 14.000 Ft / fő.

A teljes program hossza a sétával együtt kb. 4 óra, jó idő esetén is mindenképpen készüljenek vízálló, meleg öltözettel!

A programra történő jelentkezéshez és szállásfoglaláshoz kérjük írjon az info@benczebirtok.hu e-mail címre, vagy hívjon bennünket a +36 30 212 7288 telefonszámunkon!

További bejegyzések