WEG IN DIE REBEN

2017

Az elmúlt év talán az eddigi legmozgalmasabb év a birtok történetében. Mi sem bizonyítja ezt jobban: sajnos egy másodpercünk sem volt idő az írásra tavaly április óta... 

A szürke tél csendességében a pincében lassan kezd kibontakozni az új évjárat. Néhány tételünk még mindig erjed, a vízzel teli kotyogók az árapálynak megfelelő ritmusban szörcsögnek egyet-egyet. A többi pedig már egészen felismerhető arcot öltött, szépen tisztulnak, így hamarosan közeledik a palackba kerülés időpontja.

2017, habár 2016-hoz képest nyilvánvalóan sokkal jobb évjárat, újra a szélsőségekről szól. Télen hidegrekordokat, nyáron melegrekordokat döntünk. Januárban és februárban hosszú ideig dermesztő hideg tizedeli a hosszú évek óta vígan telelő károkozókat. Nem ritkán védettebb helyeken is -15C-ot mérünk, ami szubmediterrán klímájú déli lejtőinkre eddig nem igazán volt jellemző.

Március túl gyors felmelegedéssel érkezik, hirtelen 20C-os májusi időjárásba toppanunk, a gyönyörű napos, meleg időjárás a szőlőt is gyors fejlődésre készteti. Április közepén viszont utolsó erejével visszatámad a tél, a helyenként 10 cm hosszú hajtásokat 3 napig tépázza a szél és az erős hózápor. Mondanom sem kell, hogy az előző évi katasztrófa után ezalatt a három nap alatt az összes körmünket lerágjuk... A hőmérséklet 0C és 2C között ingadozik, 200 m tengerszint feletti magasságnál a friss leveleken már meg is marad, így a hajtásokat megcsípi a fagy. Számos európai borvidék újra jelentős fagykárt szenved, a katasztrófa egészen Burgenlandig hatol, de szerencsére mi végül megússzuk.

Gondolatok az idős ültetvényekről

Külföldi borvidékeket és kóstolókat járva gyakran találkozom idősebbnél-idősebb ültetvényről készült borokkal. Nem ritka az 50, 80 vagy akár 100 éves ültetvény sem, melyeket már 3-4 generáció művelt meg alapos szakértelemmel. Óriási értéket képviselnek ezek az ültetvények, illetve szerintem tisztán tükrözik az adott borkultúra fejlettségi állapotát is.

Januári séta és vacsora

Januárban is tervezünk egy borvacsorát a birtokunkon, melyen kísérletezős fogásaink mellett bemutatjuk néhány új tételünket is!

Ha az időjárás engedi, teszünk egy sétát dűlőinkben. Hallgatjuk a természetet, elmeséljük, hogy hogyan dolgozunk egész évben, hogyan készülnek boraink a szőlőben!

A séta után kóstolunk, borkészítésről, stílusokról, egyensúlyról és a dűlők személyiségéről beszélgetünk. A kóstolót egy háromfogásos vacsorával zárjuk, melyet a januári csendes és hideg időre hangoltunk.

A kóstoló

Pinot Noir "Gemini" Rosé 2013 Brut Nature
Kék bakator 2015
Rajnai rizling "Riesling" 2015
Pinot Noir "Virgo" 2014
Pinot Noir 2013
Rajnai rizling "Venus" 201

A menü

Előétel
Pisztráng, lila káposzta, kapor

Főétel
Kacsa, cékla, hajdina

Desszert
Batáta, piskóta, mogyoró

A beszerezhető szezonális alapanyagok változhatnak, így a menü apró változásainak jogát fenntartjuk!

A jelentkezésről

A kóstoló és a vacsora díja: a birtokon történő szállásfoglalás esetén 10.000 Ft / fő, szállásfoglalás nélkül 14.000 Ft / fő.

A teljes program hossza a sétával együtt kb. 4 óra, jó idő esetén is mindenképpen készüljenek vízálló, meleg öltözettel!

A programra történő jelentkezéshez és szállásfoglaláshoz kérjük írjon az info@benczebirtok.hu e-mail címre, vagy hívjon bennünket a +36 30 212 7288 telefonszámunkon!

#2016

Az idei szezont szeptember legvégén a legfelső rajnai rizling teraszunk szüretével zártuk. Még épp időben, a következő héttel beköszöntött az ősz esős és kiszámíthatatlan arca. Ráadásul a seregélyek sokszorozott csapattal lendültek támadásba, így a hegyen kint hagyott szőlők sorsa teljesen bizonytalanná fordult.

Újra elképesztően nehéz évjáraton vagyunk túl! Így látva az egész évet, felmerült bennem: minden páros év ilyen lesz? A január nagyjából még elég hideg, de a hónap végén már 15C-ban kezdünk metszeni. A február is enyhe, szokatlanul sok csapadékkal. A mandulafák a Szent György-hegy déli oldalán február 23-án bontják első szirmaikat, ez itt nagyon korainak számít. Az esők elállnak, a március rendkívül meleg és szeles, 2015-öt követően újabb évszázados hőmérsékletrekordunk van, a metszést pólóban fejezzük be!...

Áprilisban is folytatódik a napos, langyos és szeles idő, mígnem az egyik reggelen az autók szélvédőjén kemény jégpáncélt fedezünk fel. A legalacsonyabban fekvő Pinot Noir ültetvénybe kihajtva most előszőr tapasztaltam fagykárt, az alsó 5 sort érintette, 3-4 tőkénként 1-2 hajtás fagyott meg. Akkor még nem gondoltam, hogy ez csak egy előszele volt egy sokkal nagyobb katasztrófának. Az április 26-án bekövetkezett légköri fagynak köszönhetően a Pinot Noir táblánk 70%-a fagyott meg. A -2-3 C fokos hideg a fentebb fekvő dűlőinkbe is betört, de jelentős kárt ott szerencsére nem okozott.

Bár az itt élő öregek szerint, amióta élnek nem volt még ilyen fagy, komolyan elkezdünk valamilyen megoldáson gondolkodni, amivel legközelebb meg lehet védeni a rügyfakadás utáni, védtelen hajtásokat. A kíméletlen fagy Champagne-t, Burgundiát, Ausztriát és Svájcot sem kímélte. A svájci Gantenbien birtok egyik képe mutatja be igazán a küzdelmet, melyet többezer égő fáklyával vívnak az Alpokból lezúduló hideg levegő ellen. Bennünket ez itt Magyarországon váratlanul és felkészületlenül ért. Lehet, hogy a jövőben, az egyre extrémebb időjárás miatt erre is fel kell készülnünk?

A katasztrófát követően a megfagyott hajtásokat minden érintett tőkéről eltávolítjuk, hogy a közelgő gombatámadásnak ne adjunk kényelmes táptalajt. Ez, ha valamennyit jelentett is, túl sokat már nem segített, az érintett ültetvényeink egész évre kiható sokkot kapnak. A tőkék néhány hét csend után újra vadul hajtani kezdenek, és sajnos túlzottan vegetatív állapotba kerültek. Május végén, június elején, amikor a peronoszpóra támadása indul, ezek a kései hajtások még túl zsengék ahhoz, hogy a szőlő valamennyire ellenállni tudjon. Ráadásul az időjárás szokatlanul hidegre és esősre fordul, gyakran 12 fok körül alakul a nappali hőmérséklet. Ez a virágzást is jelentősen zavarja, így a nőivarú Bakator tőkéinkről idén egy fürtöt sem szüretelünk. A peronoszpóra nem kíméli virágzás közben a Cabernet Sauvignon-t sem, így a megmaradt néhány fürtért gyakorlatilag már oda sem éri meg kimenni. 

Sajnos a helyzetet az sem javítja, hogy a Demeter átállásunkra hangolódva 2015 óta extrém alacsony réz permetezésével kísérletezünk, amely ebben az évben a Pinot ültetvényünkben nagyon kevésnek bizonyul. A sok áldozat ellenére rengeteg nagyon fontos ismerettel gazdagodunk dűlőink megismerésében, amely csak egy ilyen extrém évben, extrém növényvédelmi filozófia mellett válhat ilyen tisztán megfoghatóvá. Egyértelműen láthatóvá válik a dűlőink tehetsége közti jelentős különbség is: az extrém év ellenére, szigorúan korlátozott biodinamikus növényvédelem mellett is szép állapotú rajnai rizling és chenin blanc fürtöket szüretelünk.

A nyár csapadékos és trópusi. Idén a peronoszpóra az átlagosnál egy hónappal tovább, augusztus végéig tombol, a lisztharmat enyhe nyomaival csak futólag, néhol találkozunk. Júliusban kétszer jeget is kapunk, az első elenyésző, a második végzetes. A balatonfüredi, balatonszőlősi pusztításhoz képest nálunk azért marad lomb, de nyugat felől érkező szupercella 120 km sebességgel zúdítja ránk a jégdarabokat. A széllel szöget bezáró sorok nyugati oldalán a fürtöket erőteljesen megroncsolja, a leveleket szétszakítja, a vesszőkön golyózáporszerű roncsolások. A fiúk fegyelmezetten, megfeszített tempóban végzik a növényvédelmet, aminek utólag sokat köszönhetünk.

Július végén az egészet megkoronázva a trópusi fülledtség hatására nagyobb részt mélyebben fekvő területeinken felüti fejét a fekete rothadás is. Ez ellen jelenleg nincs organikus megoldás, kedvére tarolja le azt, amit akar.

A szeptember első fele kellemetlenül meleg és száraz. A savtartalom elég magas értékről indul, a fenolos érettséget viszont meglepő módon igen hamar elérjük. A szüretet idén szeptember 7-én kezdjük a megmaradt Pinot Noir-ral, melyből idén rozé pezsgőalapbort készítünk. Az időjárás által terméskorlátozott szőlő igen koncentrált bort eredményezett, amely néhány hét alatt kierjedt, most amfórában érlelődik.

A fiatal Chenin Blanc ültetvény első szürete idén szeptember 14-re esett. Érezhető még, hogy nagyon fiatalok a tőkék, a forró ősz hatására néhány nap alatt nagy esést tapasztalunk a savak mérése közben. Sajnos nagyon nagy forróságban sikerül csak behoznunk a pincébe, reméljük, nem lesz érezhető rajta. Jelenleg még mindig erjed, sok mindent nem tudunk róla mondani.

A rajnai rizling négy sikeres szüret után igen biztató képet mutat, a 2015-ös tételekhez képest hűvösebb, fokuszáltabb, vibrálóbb savérzetű karaktert mutatnak, igen moderált, 12,2% alkohol mellett. Talán sikerül valamelyest még feljebb lépnünk a remek 15-ös évjárathoz képest? Nagyon bizakodóak vagyunk!

Walking, Tasting and Dinner in November

On 19th of November we invite you for an autumn walk in the vineyards, a tasting and a dinner! If the weather is nice we walk around our plots, we listen to the nature, we tell how we work in the whole year, how we make our wines in the vineyards. After the walk we taste, we talk about winemaking, styles, balance and the personality of our plots. We finish the tasting with a dinner, four courses, which we tuned to autumn and the coming winter.

The tasting

Rhein riesling "Riesling" 2015
Rhein riesling "Aries" 2013
Piros bakator 2015
Pinot Noir 2013
Cabernet Sauvignon 2013
Rhein riesling "Venus" 2013
+ other surprises!

The menu

Appetizer
Cheese selection

First course
Beetroot, lentil, pumpkin

Main course
Boeuf bourguignon, carrot

Dessert
Panna cotta, grape, pine

Because of the seasonality of the local ingredients we may change the menu!

Reservation

The fee of the tasting and the dinner: with booking of one of our guesthouses it is 10.000 HUF / person, without booking 14.000 Ft / person.

The full length of the event is 4 hours with the walk. In case of nice weather please prepare with water resistant, warm clothing!

For the reservation and booking please write us on the address info@benczebirtok.hu or call us on the number +36 30 212 7288!

Hol kaphatóak boraink?

On the tastings we had several questions about places in Budapest and Hungary where our wines are available. We made this list now and we will refresh it monthly. At the bottom of this page you can find our pickup points where you can pick up your orders of more the 6 bottles from us sent in e-mail or phone.

Kalender


DemiJohn Premiere
27/09/2016 15:00-18:00  DROP SHOP - Weinbar
Balassi Bálint utca 27., Budapest, Hungary, 1055
https://www.facebook.com/events/176611976080241/
Sie können die folgenden Punkte unserer neuen Weine: Talált szőlő 2015, Rhein riesling "Riesling" 2015, Piros bakator 2015, Pinot Noir "Virgo" 2014, Cabernet Sauvignon 2013

Olaszrizling Október Nagykóstoló
08/10/2016 14:00  Corinthia Hotel Budapest
http://olaszrizlingoktober.hu/kiallitok
Sie können die folgenden Punkte unserer Rieslinge erfüllen: Rajnai rizling " Riesling " 2015, Rajnai rizling 2013, Rajnai rizling "Venus" 2013

Terroir Club - Fall offen Verkostung
11/10/2016 17:00-20:00 Terroir Club, Csillaghegyi út 13., Budapest, Hungary, 1037
https://www.facebook.com/events/328729464146861/
Sie können die folgenden Punkte unserer neuen Weine: Talált szőlő 2015, Rhein riesling "Riesling" 2015, Piros bakator 2015

Wandern, Verkostung und Abendessen im November
19/11/2016 15:00 Auf dem Anwesen Hegymagas, Szent György-hegy
http://www.benczebirtok.hu/de/blog/dinner-november
Am 19. November laden wir Sie zu einem Herbstwanderweg, Weinprobe und Abendessen ein! Wenn das Wetter schön ist, gehen wir durch unsere Parzellen, wir hören der Natur zu, wir erzählen, wie wir das ganze Jahr arbeiten, wie wir unsere Weine in den Weinbergen herstellen. Nach dem Spaziergang schmecken wir über Weinbau, Stile, Balance und die Persönlichkeit unserer Parzellen. Wir beenden die Verkostung mit einem Abendessen, vier Gänge, die wir auf Herbst und den kommenden Winter abgestimmt.
Sie können die folgenden Punkte unserer Weine: Rhein riesling "Riesling" 2015, Rhein riesling "Aries" 2013, Piros bakator 2015, Pinot Noir 2013, Cabernet Sauvignon 2013, Rhein riesling "Venus" 2013 + andere Überraschungen!

Abendessen in Pura Vida
08/12/2016 18:00 Pura Vida Wine & Dine Étterem, Tapolca, Fő tér 6-8.
https://www.facebook.com/events/210233752748136/
Reservation: +36 87 687 080
Sie können die folgenden Punkte unserer Weine: Piros Bakator Brut Nature 2013, Rhein Riesling "Riesling" 2015, Pinot Noir Blanc de Noirs "Virgo" 2014, Pinot Noir 2013, Cabernet Sauvignon 2013, Rhein Riesling "Venus" 2013

Mandulavirágzás

The post will be translated soon.

Spring calendar 2016

We have collected all the events where you can meet us and taste our wines this spring. Furthermore, our experimental, still maturing wines will truly please those being keen on getting to know us better.

24th February, Three Winemaker Night in ETAP - Meinklang, Dávid Borház, Bencze Birtok
Evening 19.00 - 21.30
ETAP, 7th district, Király utca 43-45.
https://www.facebook.com/events/1109136675783866/

3-5th March, VinCE Budapest
Every day: 11.00 - 20.00
Corinthia Hotel Budapest 7th district, Erzsébet krt 43-47.
http://vincebudapest.hu/en/

11th March, Wine Club, Salgótarján
Starts at 18.00
Address: 3100 Salgótarján, Kassai sor 26.
Contact: +36 30 924 2638, tarjanborhaz@upcmail.hu

6th April, Badacsony in New York, winetasting
Tasting for the press: 15.00 – 16.00
Tasting for all guests: 16.00 – 21.00
New York-palota / Boscolo Budapest 1073 Budapest, Erzsébet krt. 9.
http://kostolo.badacsony.com/

További bejegyzések